Gastronomia Gniezno

Czy trzeba inwestować w gastronomię?

Gastronomia nie jest łatwym kawałkiem chleba. Osoby bez najmniejszego doświadczenia, bez jakichkolwiek zręczności muszą bardzo dobrze zastanowić się nad wejściem w tą branżę. Jeśli pomimo tego decydują się wyłożyć pieniądze muszą sobie zdawać sprawę z paru rzeczy. Przede wszystkim muszą postawić na wypróbowany personel. Szef kuchni, kelnerzy oraz manager to podstawa. Druga sytuacja tyczy się właściwości samego lokalu gastronomicznego. Najpopularniejszym lokalem gastronomicznym jest restauracja. Nie odnajdzie się ona jednak na malutkich, lokalnych rynkach. W wypadku mniejszych miejscowości należy pomyśleć o kebabie, budce z burgerami a więc ogólnie fast food. Trzeba również zdawać sobie sprawę, że gastronomia nie jest tanim interesem. Na wejście potrzebujemy nawet kilkaset tysięcy złotych. Wystrój sali, wystrój kuchni, konieczne urządzenia a także naczynia- to wszystko wiele kosztuje. Co niemiara będzie trzeba także wydać na uzyskanie niezbędnych koncesji, choćby na sprzedaż alkoholu. W skali roku koszt takiej koncesji wynosi nawet 3 tys. zł. Wchodząc w biznes gastronomiczny należy też uwzględnić specyfikę lokalnego rynku. Restauracja z wyższej półki z pewnością nie sprawdzi się na niedużym, lokalnym rynku przykładowo na osiedlu z dużej płyty. Tymczasem czynsze w centrum potężnych miast są w istocie niezmiernie wysokie. Gastronomia to nie łatwy kawałek chleba. Niedobór jakiegokolwiek doświadczenia w branży gastronomicznej jest porywaniem się z motyką na słońce. Oceńmy zatem w pierwszej kolejności nasze kwalifikacje, nasz zapał do prowadzenia biznesu a dopiero potem bierzmy się za prowadzenie prywatnego przedsiębiorstwa.